ipari hulladékhő hasznosítás

A világ energiafogyasztásának nagy részét pótolhatnánk ipari folyamatokból származó hulladékhő szakszerű felhasználásával.

Egyedülálló technikánk lehetővé teszi, hogy az alacsony hőmérsékletű hőből villamos energiát állítsunk elő bármilyen szennyezőanyag kibocsátása nélkül.

Az SRM Powerbox egy önálló erőmű

amely képes akár 55°C-os hulladékhőt vagy geotermikus hőt szennyezésmentes villamos energiává alakítani. A szilárd ipari alkatrészek, a könnyű telepítés és a mikroprocesszoros távvezérlés nagy megbízhatóságot eredményez.

Az SRM Powerbox ORC forró vízzel villamos energiát termel, miközben az SRM Powerbox WST közvetlenül, nedves, telített gőzt használ.

Az SRM Powerbox 150 – 2.400 kW közötti tartományban rendelhető.

Hő- és villamos erőművek

Az SRM Powerbox növeli a kimenő teljesítményt a meglévő biomassza- és biogáz, pellet és hulladékégető művek esetében is. A biomassza- és biogáz vagy pellet alapú erőművek gyakran szenvednek a távhő iránti szezonális fogyasztói kereslet csökkenésétől, amely korlátozza a villamosenergia-termelést. Az üzemeltetői érdekek sok esetben ellentétesek a végfelhasználói igényekkel. A hulladékégető üzemek is hasonló problémákkal küzdenek. A lecsökkent hőigények kiegyenlítése miatt extra hűtők szükségesek, mivel ezzel egy időben termelési kényszer van az erőműveken. Az SRM Powerbox extra hűtő berendezésként növeli a hatékonyságot és a turbina kihasználását, miközben pótlólagos villamos energiát állít elő. Az SRM Powerbox tehát lehetővé teszi a hulladékégető művek számára, hogy hűtőberendezések használata nélkül láthassák el nagyobb mértékű égetési feladatukat.

Nehézipar

Az SRM Powerbox a költséges hűtést hatékony energiatermeléssel helyettesíti. Magas hőmérsékletű ipari folyamatoknál, ahol hűtésre van szükség, hőcserélőket és hűtőket használnak. Korábban ezt a vizet újrahasznosították vagy lecsapolták a szennyvíztisztító telepek. A hűtés azonban – ami gyakran szükséges különböző jogi vagy technikai okokból – jelentős energiaveszteséget és magas költségeket eredményez a drága hűtőtornyok és egyéb technikai berendezések miatt. Az SRM Powerbox, mely a hűtési rendszer része, egyszerre képes új villamos energia előállítására és a hűtési költségek csökkentésére. Egy SRM Powerbox beépítésének értékét tovább növelheti, ha pótlólagos hűtőkapacitás kiépítésének a beruházási költségeit váltjuk ki vele.

Feldolgozóipar

Az SRM Powerbox a már meglévő hulladékhő- és távfűtési rendszerek hatékonyságának javítására is képes. Amikor az ipari folyamatok során keletkezett hulladékhőt távfűtési hálózatban használják, az ezen felül megmaradt többlethőt hűteni kell, ami energiaveszteséget és ugyanakkor többletköltséget okoz. Az SRM Powerbox telepítésével a felesleges maradék hő költséghatékony és károsanyag kibocsátás nélkül alakítható át új villamos energiává. A megnövelt rendszerhatékonyság mellett az SRM Powerbox javítja az ipar és az energiaszolgáltatók közötti együttműködést, gazdasági és környezetvédelmi értéket teremt, függetlenül attól, hogy melyik fél telepíti a rendszert.

Tengeri- és dízelgenerátorok

Az SRM Powerbox növeli a különböző belsőégésű motorok és áramfejlesztők hatékonyságát. Az ipari gáz- és dízelmotorok csak az üzemanyag egy részét alakítják át használható teljesítménnyé. A fennmaradó hő jelentős energiaveszteséget okoz. Az ipari belsőégésű motorok esetében az SRM Powerbox alkalmazása 5-10%-kal csökkenti az üzemanyag fogyasztást, vagy ehhez hasonlóan 5-10 %-kal növeli a meglévő villamosenergia-termelést, nagyobb motor vagy több üzemanyag nélkül. Az SRM Powerbox a gyenge minőségű hulladékhőt (mint például hűtőköpeny közege, öblítőlevegő és füstgáz) is képes felhasználni költséghatékony villamos energia előállítására. Amellett, hogy növeli a rendszerhatékonyságot és csökkenti a működési költségeket, jelentősen csökkenti a környezetszennyező anyagok kibocsátását is, mint például a kén, CO2 és a NOX.

Sziget üzemű energiatermelés

Az SRM Powerbox rendszer villamos energiát termel kiépített elektromos hálózat nélküli területeken is. Az SRM Powerbox képes jelentősen növelni a villamosenergia-termelést károsanyag-kibocsátás és üzemanyag felhasználás növelése nélkül a sziget üzemű – fosszilis üzemanyagok elégetésével működő – rendszerek esetében. Ilyen rendszerek például Ausztráliában elterjedtek.